Τετάρτη, Ιουνίου 25, 2014

"Κίτρινος" τύπος και κοινή γνώμη

Όταν ο Ήφαιστος έπιασε με ένα διαφανές δίχτυ την Αφροδίτη να τον απατά με τον Άρη στη συζυγική κλίνη, κάλεσε τους θεούς για να εκθέσει μπροστά τους το ζεύγος. Σύμφωνα με την μυθολογία, το τέλος στην διαπόμπευση έβαλε ο Δίας, με παρέμβαση του οποίου λύθηκε το περίφημο δίχτυ.

Η βίαιη δημοσιοποίηση της ιδιωτικής ζωής ήταν πάντοτε μια μορφή αυτοδικίας ή τιμωρίας που λειτουργεί μόνο χάρη σε κατώτερα ένστικτα του φιλοθεάμονος κοινού, ενώ ουδέποτε συμβιβάσθηκε με τις αρχές του δικαίου. Δεν είναι μια πράξη δικαιοσύνης, αλλά μια έμπρακτη εκμηδένιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, καθώς υποβιβάζει το άτομο από υποκείμενο σε αντικείμενο. Για τα δημόσια πρόσωπα, η αποκάλυψη προσωπικών  πληροφοριών είναι ανεκτή μόνον όταν τεκμηριώνει μια κραυγαλέα αντίφαση ανάμεσα στο δημόσιο λόγο τους και τον ιδιωτικό βίο τους. Αν σε αυτή την στάθμιση προσθέσουμε ότι ο σκανδαλοθηρικός τύπος αποτελεί μια βιομηχανία με μοναδικό σκοπό το κέρδος και ποτέ την συμβολή σε μια δημόσια συζήτηση για ένα θέμα γενικού ενδιαφέροντος, το συμπέρασμα είναι προφανές: δεν μπορεί να μας επηρεάζει στα καθήκοντά μας ως πολίτες.

 Ακόμα κι όταν οι θεοί είναι πρόθυμοι να γελάσουν με τα παγιδευμένα θύματα, πρέπει κάποιοι να απαγορεύουν τα δίχτυα της ντροπής. Αυτή είναι η δουλειά της κοινωνίας των πολιτών και της δικαιοσύνης.

(Από το αφιέρωμα "10 δημόσια πρόσωπα σχολιάζουν τον κίτρινο τύπο" του maga.gr) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...