Σάββατο, Σεπτεμβρίου 17, 2011

Μια συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων


Στο 41ο επεισόδιο της εκπομπής retrospectiva στο radiobubble, είχαμε καλεσμένο τον κ. Γ. Ιωαννίδη, Γ.Γ. Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης. Μπορείτε να την ακούσετε εδώ.

Αρχικά, o κ. Ιωαννίδης περιέγραψε το ρόλο της νεοσύστατης Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Στη συνέχεια, ανέλυσε τις κεντρικές μεταβολές που έρχονται με τον νέο Κώδικα Ναρκωτικών. Κατόπιν, μιλήσαμε για το "αντιρατσιστικό" νομοσχέδιο, για το οποίο μας είπε ότι θα έρθει σε επικείμενο υπουργικό συμβούλιο και μάλλον θα περιλαμβάνει τις ορολογικές διαφοροποιήσεις που έχουν προταθεί από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Ως προς τη θέσπιση συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο κ. Ιωαννίδης υπενθύμισε ότι η νομοπαρασκευαστική επιτροπή παρέδωσε το έργο της πριν μερικούς μήνες (αφορά γενικά το οικογενειακό δίκαιο) και ότι αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, είπε ότι ως προς τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα πρέπει να εκτιμηθούν και τα στοιχεία που θα δώσει το αρμόδιο Υπουργείο.

Μετά συζητήσαμε για την συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης με στελέχη του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην απονομή δικαιοσύνης. Τοποθετήθηκε επίσης για το φαινόμενο της αστυνομικής βίας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και υπογράμμισε ότι η Δικαιοσύνη και οι ανεξάρτητες αρχές τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης από την σημερινή κυβέρνηση.

Στο τέλος της συζήτησης, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι θα οργανωθεί δημόσια διαβούλευση για τα θέματα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, για την οποία "θα έχουμε πολύ σύντομα ανακοινώσεις".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...