Τρίτη, Αυγούστου 04, 2009

ΕΠΣΕ: επαναπροβολή video μετά από αίτηση ασφαλιστικών

ΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ  ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ  ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)

Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760

emailoffice@greekhelsinki.gr ιστοσελίδαhttp://cm.greekhelsinki.gr/

 

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

 

4 Αυγούστου 2009

 

Μουσείο Ακρόπολης ξαναπροβάλλει βίντεο Γαβρά μετά ασφαλιστικά μέτρα ΕΠΣΕ

 

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), η μόνη ελληνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση - μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Ανταλλαγής Πληροφοριων για την Ελευθερία της Έκφρασης (International Freedom of Expression Exchange – ΙFEX - http://ifex.org/) επισημαίνει πως μία ημέρα μετά την κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων εκπροσώπων του ΕΠΣΕ (βλπ. δελτίο http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3488), η οποία έκανε το γύρο του κόσμου χάρη σε ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων(http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5gxxBpB7HRI9-CWo5HylO2JwEwPew και http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5j2DKS-f2mBj6XntaSJWashqo07jw) το Μουσείο Ακρόπολης ανακοινώνει ότι θα προβάλλει το επίμαχο video, συμπεριλαμβανομένης της κομμένης σκηνής.

 

Σε σχετική  δήλωση του Προέδρου του Μουσείου Δημήτρη Παντερμαλή, μεταφέρεται συνομιλία του με το σκηνοθέτη, ο οποίος φέρεται να διευκρίνισε ότι οι φιγούρες που καταστρέφουν μέρος του Παρθενώνα δεν είναι ιερείς αλλά απλοί άνθρωποι της εποχής (http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=281839&dt=04/08/2009):

 

    «Μετά από εκτενή διάλογο και ανάλυση που έγινε γύρω από τις ιστορικές αναφορές και την καλλιτεχνική παρουσίασή τους, ο κ. Γαβράς διευκρίνισε απολύτως ότι στην επίμαχη σκηνή του φιλμ δεν απεικόνιζε ούτε υπονοούσε ότι οι καταστροφές έγιναν από ιερείς, αλλά από ανθρώπους της εποχής. Κατόπιν αυτής της αυτονόητης διευκρίνισης του κ. Γαβρά, την οποία ως ιστορική αποτύπωση αποδέχεται το Μουσείο, το ενημερωτικό φιλμ θα συνεχίσει να προβάλλεται κανονικά».

 

Το ΕΠΣΕ, έχοντας ευχηθεί να διευθετηθεί  το θέμα πριν την εκδίκαση της αίτησης του,  εκφράζει κατ’ αρχή ικανοποίηση για την εξέλιξη αυτή, με την οποία θα διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη πρόσβαση του κοινού στο εν λόγω έργο τέχνης. Σημειώνει ωστόσο ότι αυτό επιτεύχθηκε μετά από δημόσια κατακραυγή για μία λογοκριτική απόφαση, η οποία ελήφθη χωρίς επίσημη και σαφή αιτιολόγηση, λόγω της  “δυσφορίας” που εξέφρασαν κάποιοι βυζαντινολόγοι στον κ. Πρόεδρο του Μουσείου, κατά δήλωσή του. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι η επαναπροβολή της σκηνής αποφασίστηκε μόνον κατόπιν των φερόμενων διευκρινιστικών δηλώσεων του σκηνοθέτη, στο πλαίσιο μιας ιδιωτικής συνομιλίας.

 

Η υπόθεση, παρά την θετική έκβαση, δημιουργεί ερωτηματικά για το σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης από κρατικούς φορείς, καθώς και για την άμεση ή έμμεση παρέμβαση εξωθεσμικών παραγόντων ή και κινήτρων στην λήψη αποφάσεων, όσον αφορά τον σεβασμό των πολιτιστικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα. 

 

Σε κάθε περίπτωση,  διαπιστώνεται ότι τα μηνύματα της Κοινωνίας των Πολιτών αρχίζουν σταδιακά να συνυπολογίζονται κατά την επιμέτρηση του περίφημου “πολιτικού κόστους”, στο όνομα του οποίου παραβιάζονται καθημερινά οι θεμελιώδεις ατομικές ελευθερίες. 

 

Το ΕΠΣΕ θα συνεχίσει να  παρακολουθεί τις εξελίξεις στην υπόθεση του Μουσείου Ακρόπολης, περιμένοντας και ενεχόμενες δημόσιες δηλώσεις του σκηνοθέτη για να τις αξιολογήσει.

1 σχόλιο:

ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ είπε...

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΤΟΝ ΠΑΝΤΕΡΜΑΛΗ ΩΣ ΨΕΥΤΗ!!! .. ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΟΤΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΤΙΣ ΕΚΑΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΟΤΙ ΤΙΣ ΕΚΑΝΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ!!ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ!!

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...