Πέμπτη, Μαΐου 21, 2009

Ο ΠΑΟ έχασε το pao.com στον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας



Με την απόφαση D2008-0044 το Διαιτητικό όργανο επίλυσης διαφορών domain names του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας απέρριψε την καταγγελία του Παναθηναϊκού με την οποία ζήτησε την μεταβίβαση του pao.com που κατείχε αμερικάνικη εταιρία.

Επρόκειτο για την Ιnternet Pennsylvania Inc., η οποία χρησιμοποιούσε ως μη κατοχυρωμένα σήματα φήμης τα PENNSYLVANIA ONLINE και PA ONLINE, επομένως είχε δικαιώματα στο pao.com, το οποίο χρησιμοποιούσε από το 1994. H εταιρία ζήτησε να κριθεί ότι ο ΠΑΟ επιχειρεί με με την καταγγελία του reverse domain name hijacking. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός απορρίφθηκε με την απόφαση. 

Ο ΠΑΟ ανέφερε ότι είχε κερδίσει τα pao.eu και paofc.eu στο αντίστοιχο Ευρωπαϊκό κέντρο επίλυσης διαφορών domain names.  Όμως, η αντίστοιχη επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού αναφέρει πως "τα αποσπάσματα αυτών των αποφάσεων που προσκόμισε η καταγγέλλουσα εταιρία δεν περιέχουν ανάλυση επί της ουσίας, ως προς το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν. Αυτές οι προηγούμενες αποφάσεις, οι οποίες ελήφθησαν υπό διαφορετικούς κανόνες, δεν είναι δεσμευτικές για την παρούσα Επιτροπή στην παρούσα διαδικασία." 

Παρόλο που κατά την υποβολή της προσφυγής το pao.com ήταν παρκαρισμένο στο www.sedo.com, o Παγκόσμιος Οργανισμός δικαίωσε την αμερικάνικη εταιρία, η οποία κατάφερε να αποδείξει δικαιώματα στο domain name. 

Η απόφαση έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως για τα τρι-γράμματα ονόματα χώρου, τα οποία παρουσιάζουν σπανιότητα στο Διαδίκτυο και στα οποία διάφορα μέρη θα μπορούσαν να θεμελιώσουν δικαιώματα στο Όνομα Χώρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η πάγια νομολογία του Παγκόσμιου Οργανισμού είναι ότι κατισχύει η αρχή της χρονικής προτεραιότητας. 

Επίσης, η απόφαση έχει ιδιαίτερη σημασία για τον έλεγχο της "κακόπιστης" χρήσης. Ακόμη και τα παρκαρισμένα ονόματα στο sedo.com, υπό προϋποθέσεις θεωρούνται ως καλοπίστως χρησιμοποιούμενα. 






2 σχόλια:

jorge είπε...

Τον όρο "διανοητική ιδιοκτησία" τον διαβάζω πρώτη φορά. Μήπως, "πνευματική ιδιοκτησία";

e-Lawyer είπε...

Η επισημη μεταφραση του World intellectual property organisation ειναι "παγκοσμιος οργανισμος διανοητικης ιδιοκτησιας". Η εννοια της διανοητικης ιδιοκτησιας περιλαμβανει τους θεσμους της πνευματικης ιδιοκτησιας αλλα και της βιομηχανικης ιδιοκτησιας, των εμπορικων σηματων και των ονοματων χωρου στο διαδικτυο.

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...