Πέμπτη, Απριλίου 30, 2009

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ξύπνησε για να απαγορεύσει κάμερα στην εισοδό της


Ενώ κάθε εβδομάδα υπάρχει κι ένα σοβαρό ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων που απασχολεί την κοινωνία μας (κάμερες στους δρόμους, επωνυμοποίηση καρτοκινητών τηλεφώνων, άρση απορρήτου στο Διαδίκτυο, κάμερες φωτογράφησης εισερχομένων σε Τράπεζες) η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει κλείσει άτυπα εδώ και μήνες, αφού οι μόνες ανακοινώσεις που έχει εκδώσει είναι περί προσλήψεως μερικών ακόμη υπαλλήλων (κι αυτές κατά παράβαση δικής της απόφασης που είχε απαγορεύσει παλαιότερα στο ΑΣΕΠ την ανάρτηση σε δημόσια θέση ιστοσελίδας την ανάρτηση ονομάτων υποψηφίων).

Σήμερα όμως, η Αρχή "ξύπνησε" και έδωσε στη δημοσιότητα μια πολύ σοβαρή απόφαση (20-2009). Η πρεσβεία της Αυστραλίας ήθελε να τοποθετήσει κάμερες στην είσοδο του κτιρίου της έδρας της. Πρόκειται για το ίδιο κτίριο στο οποίο στεγάζεται η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: η Αρχή είναι στον 1ο και στον 5ο όροφο, ενώ η Πρεσβεία είναι στον 6ο και τον 7ο. Η Πρεσβεία ήθελε να βάλει κάμερες στην κεντρική είσοδο του κτιρίου, αλλά η Αρχή όρθωσε το ανάστημά της και έθεσε φραγμό σε αυτή την καταπάτηση των θεμελιωδών ελευθεριών: όχι στην κεντρική είσοδο κάμερες, μόνο στους ορόφους της πρεσβείας. 

Συγκεκριμένα, το διατακτικό της απόφασης αναφέρει:

1. Η Πρεσβεία της Αυστραλίας μπορεί να εγκαταστήσει κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης μόνο στο δικό της χώρο κι όχι στην είσοδο ή την εξωτερική περίμετρο του κτιρίου. 


2. Σε περίπτωση που σε ένα κτίριο συστεγάζονται περισσότεροι φορείς του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα, εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης πρέπει να πραγματοποιείται κατόπιν συμφωνίας όλων των συστεγαζόμενων. Οι φορείς αυτοί  πρέπει να ορίζουν, κατόπιν συμφωνίας, τον υπεύθυνο για τη διαχείριση του κλειστού κυκλώματος καθώς και τον τρόπο για την άσκηση των δικαιωμάτων των υποκειμένων των δεδομένων, όπως αυτά αναφέρονται στο ν. 2472/1997 και εξειδικεύονται στην οδηγία 1122/2000 της Αρχής.



Δηλαδή η Αρχή ξύπνησε για να προστατευσει τον εαυτό της από μία κάμερα και κατά τ' άλλα, για όλα τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν την υπόλοιπη κοινωνία, τηρεί σιγήν ιχθύος. 

Επίσης αυτά περί "συμφωνίας" όλων των φορέων που τυχόν συστεγάζονται σε ένα κτίριο και περί ορισμού "υπεύθυνου για την διαχείριση του κλειστού κυκλώματος" είναι αυτοσχεδιασμοί που δεν αναφέρονται βέβαια στην νομοθεσία. Έπρεπε να αφορά τα προσωπικά δεδομένα των μελών της μια υπόθεση με κάμερες για να ενεργοποιηθεί επιτέλους η Ανεξάρτητη Αρχή; Για όλα τα υπόλοιπα θέματα που μας απασχολούν και που διάφοροι δημοσιογράφοι κάθε μέρα παίρνουν τηλέφωνο στην Αρχή αλλά δεν μπορεί να τους μιλήσει κανένας υπεύθυνος, πότε θα ευαρεστηθεί η Υπηρεσία να αφυπνισθεί;

Επίσης σημειώνουμε ότι το ερώτημα τέθηκε από την Πρεσβεία τον Νοέμβριο του 2008 και η Αρχή έσπευσε να διεκπεραιώσει αυτή την υπόθεση κατά προτεραιότητα, ενώ εκκρεμούν υποθέσεις πολιτών από το 2007 και για τις οποίες έχουν ήδη υποβληθεί αγωγές εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου για την καθυστέρηση αυτή. 

Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση ΑΠΔΠΧ 2007, ο προϋπολογισμός της Αρχής για το 2008 ανέρχεται στα 2.850.000 ευρώ. Αντίστοιχα, κατά την Ετήσια Έκθεση Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων 2007, ο προϋπολογισμός 2007 της Ευρωπαϊκής Αρχής ήταν 4.955.726 ευρώ, με πολλαπλάσιες αρμοδιότητες σε σχέση με της ελληνικής Αρχής, αλλά με λιγότερο προσωπικό και στελέχη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...