Τετάρτη, Μαρτίου 25, 2009

Οι ομοφοβικές επιθέσεις πρέπει να διερευνώνται από τις αρχές

Όπως έγινε γνωστό, υπάρχουν αρκετές καταγγελίες για φραστικές και σωματικές επιθέσεις εναντίον προσώπων λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, σε μπαρ της περιοχής των Εξαρχείων όπου παρουσιαζόταν μία γκέι θεατρική παράσταση. 

Έβλεπα προχτες στο tvxs.gr το παλαιό ντοκιμαντέρ "Στον καιρό του Χάρβι Μιλκ", γκέι ακτιβιστή και δημοτικού συμβούλου, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1978. Ο δράστης καταδικάστηκε σε ελάχιστα χρόνια φυλάκισης και όπως αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο γεγονος ότι η δολοφονία ενός γκέι είναι πράξη σιωπηρώς αποδεκτή από την κοινωνία, η οποία θεωρεί την εκκαθάριση των ομοφυλόφιλων ως μια μορφή υπηρεσίας υπέρ της ολότητας. 

Στην Ελλάδα, με νόμο του 2008 προστέθηκε στον Ποινικό Κώδικα μία διάταξη που αναφέρει ότι σε περιπτώσεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων, ο τυχόν διαφορετικός σεξουαλικός προσαντολισμός του θύματος είναι επιβαρυντική περίσταση για την δικαστική επιμέτρηση της ποινής. Ειρωνικό, αλλά εξηγήσιμο, η διάταξη προστέθηκε με μια τροποποίηση στο νομοθέτημα με το οποίο θεσπίστηκε ως νέος θεσμός του οικογενειακού δικαίου το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, το οποίο μπορούν να συνάπτουν μόνο ετερόφυλα ζεύγη. 

Εξάλλου, στις 14.5.2008 ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με σύστασή του ζήτησε από τα κράτη να ενσωματώσουν στις πολιτικές τους τις "Αρχές της Υοgyakarta για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου των ανθρώπινων δικαιωμάτων λόγω σεξουαλικού προσανατο9λισμού και ταυτότητας φύλου". Το κείμενο μετέφρασε στα ελληνικά μια πενταμελής ομάδα bloggers και βρίσκεται αναρτημένο στο σχετικό blog που δημιουργήθηκε για την παρουσίαση του κειμένου αυτού.

Σύμφωνα με την Αρχή 5 ("Το Δικαίωμα στην Ασφάλεια του Προσώπου")

Κάθε πρόσωπο, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό του προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου του, έχει δικαίωμα στην ασφάλεια και την κρατική προστασία έναντι της βίας ή της σωματικής κακοποίησης, είτε προέρχεται από κρατικούς υπαλλήλους είτε από κάθε άτομο ή ομάδα.

Η Αρχή 5 συνοδεύεται και από σύσταση προς τα κράτη:

"ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΠΡΕΠΕΙ:

Α. Να λάβουν όλα τα αναγκαία αστυνομικά ή άλλα μέτρα για την πρόληψη και την παροχή προστασίας έναντι όλων των μορφών βίας και παρενόχλησης που οφείλεται στον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, 

Β. Να λάβουν όλα τα αναγκαία νομοθετικά μέτρα για να επιβάλλουν τις κατάλληλες ποινικές κυρώσεις για τη βία, τις απειλές  της βίας, την υποκίνηση της βίας και των σχετικών παρενοχλήσεων, επί τη βάσει του σεξουλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου κάθε προσώπου ή ομάδας προσώπων σε όλες τις πτυχές της ζωής, συμπεριλαμβανομένης και της οικογενειακής, 

Γ. Να λάβουν όλα τα απαραίτητα νομοθετικά, διοικητικά και άλλα μέτρα που διασφαλίζουν ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή η ταυτότητα φύλου δεν επιτρέπεται να δικαιολογούν, συγχωρούν ή υποκινούν αυτή τη βία,  

Δ. Να διασφαλίσουν ότι η διάπραξη αυτών των βιαιοτήτων πρέπει να διερευνάται εις βάθος και ότι, εφόσον υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις, οι υπεύθυνοι θα διώκονται, θα δικάζονται και θα τιμωρούνται κατάλληλα, ενώ τα θύματα θα έχουν τα κατάλληλα ένδικα βοηθήματα και δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης, 

Ε. Να οργανώσουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης, οι οποίες απευθύνονται στο ευρύ κοινό, όπως επίσης και σε δράστες και εν δυνάμει δράστες βιαιοτήτων, προκειμένου να καταπολεμηθούν οι προκαταλήψεις που υποστηρίζουν τη βία που σχετίζεται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.


Στις 18.12.2008 η Ελλάδα υπέβαλε μαζί με άλλες χώρες ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. μία δήλωση για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, η οποία, μεταξύ άλλων ανέφερε: 
 
 "Ενοχλούμαστε επίσης από την βία, την παρενόχληση, την αθέμιτη διάκριση, τον αποκλεισμό, τον στιγματισμό και την προκατάληψη που στρέφονται κατά προσώπων σε όλες τις χώρες του κόσμου και οφείλονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου, καθώς αυτές οι πρακτικές απειλούν την ακεραιότητα και την αξιοπρέπεια όσων υφίστανται αυτές τις επιθέσεις." 

Οι αρμόδιοι φορείς λοιπόν οφείλουν να διερευνήσουν την συγκεκριμένη καταγγελία, όπως και κάθε καταγγελία πράξεων μίσους εναντίον προσώπων διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού. Η υπόθεση δεν πρέπει να ξεχαστεί ή να θαφτεί πίσω από την νομικά αβάσιμη επίκληση του "ασύλου" των Εξαρχείων. 

Η θεωρία ότι όποιος στρέφεται κατά των γκέι προσφέρει "κοινωνική υπηρεσία" είναι αντίθετη στα ανθρώπινα δικαιώματα. Oι διωκτικές αρχές πρέπει να αποδείξουν ότι το κράτος δεν υποθάλπει τις εγκληματικές πράξεις που βασίζονται σε ομοφοβικά κίνητρα. 


1 σχόλιο:

Unknown είπε...

δείτε επίσης τα: http://gaynewsingreek.blogspot.com/2009/03/blog-post_25.html
http://giraffeforhumanrigts.blogspot.com/

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...