Δευτέρα, Νοεμβρίου 17, 2008

Σύμφωνο Συμβίωσης στην Ολομέλεια: Ομιλία Αστέριου Ροντούλη στο μικροσκόπιο e-lawyer


Σχολιάζω με κόκκινο ενδιάμεσα

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι η άποψη που εξέφρασε ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού εκφράζει μία παρωχημένη λογική. Σας διαβάζω το άρθρο 16 της Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του Ο.Η.Ε.. Λέει, λοιπόν: «Η οικογένεια είναι το φυσικό και βασικό στοιχείο της κοινωνίας και έχει το δικαίωμα της προστασίας από την κοινωνία και το κράτος».
ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Δεν διαφωνώ.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Θα σας διαβάσω επίσης, το άρθρο 21 του Συντάγματος που λέει: «Η οικογένεια, ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία, τελούν υπό την προστασία του κράτους». 

Ο βουλευτής δεν διαβάζει όμως το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ που αναφέρει το σεβασμό στην οικογενειακή ζωή και το άρθρο 14 που αναφέρει ότι απαγορεύεται να  αποστερείται κάποιος από αυτό το σεβασμό για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού. 


Άρα, σας ανέφερα δύο νομικά κείμενα μεγάλου κύρους που φέρνουν στο προσκήνιο το αίτημα των καιρών. Ποιο είναι; Η προστασία του γάμου, η προστασία της οικογένειας, η προστασία της μητρότητας, της παιδικής ηλικίας. 

Σε χωριστές αναφορές όμως, κάθε έννοια.

Και σας λέω ότι εσκεμμένα χρησιμοποιώ τον όρο «αναγκαιότητα», διότι το σύμφωνο αυτό ελευθέρας συμβιώσεως που προωθείτε, δεν είναι μια αναγκαιότητα. 

Ούτε η Διακήρυξη του ΟΗΕ και το Σύνταγμα αναφέρονται σε "αναγκαιότητα".

Υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο, το νομικό οπλοστάσιο και για τις κληρονομιές και για την αναγνώριση των τέκνων και για όλα. Άρα, δεν το χρειαζόμαστε. 

Τι χρειάζεται όμως, αξιότιμε κύριε Υπουργέ, η ελληνική κοινωνία σήμερα, τώρα, την ώρα που μιλάμε; Χρειάζεται να κλιμακώσει το δείκτη προστασίας έναντι της οικογένειας, του γάμου, της παιδικής ηλικίας κ.λπ., γιατί βιώνει ένα τεράστιο πρόβλημα υπογεννητικότητας. Η Ελλάδα φθίνει, η Ελλάδα πεθαίνει, τα φέρετρα είναι περισσότερα από τις γεννήσεις. Σε δέκα με δεκαπέντε χρόνια, λέει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία σε υπόμνημά της προς τον αξιότιμο Πρωθυπουργό της χώρας, θα υποστούμε ένα ισχυρό «πληθυσμιακό σοκ».

Δεν διαβάζετε όμως τι λέει και η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το Σύμφωνο συμβίωσης.

 Άρα, καταλαβαίνουμε ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι να αυξήσουμε την προστασία έναντι της οικογένειας, όχι να τη μειώσουμε με τέτοιου είδους νομοθετήματα.
Εμείς, για να είμαστε συνεπείς με το λόγο και την πράξη μας, δεν θα μείνουμε σε μία στείρα κριτική επί του θέματος. Έχετε εσείς την άποψή σας, έχουμε κι εμείς τη δική μας άποψη. Δεν βάζουμε «ταμπέλες» σε κανέναν, ούτε κάποιος είναι ρατσιστής, ούτε κάποιος είναι παρωχημένος, ούτε κάποιος είναι οπισθοδρομικός και σεβόμαστε και το σεξουαλικό προσανατολισμό και την ιδιαιτερότητα, αν θέλετε, του οποιουδήποτε. 

Θεωρητικά, πάντα. Όχι όταν είναι να  νομοθετήσετε.


Σε ελεύθερη και ανεξάρτητη κοινωνία ζούμε. Άρα, λοιπόν, όλα αυτά είναι σεβαστά απ’ όλα τα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

Ορισμένα μέλη όμως, όπως ο κ. Πολατίδης αμέσως πιο πριν, εξομοιώνουν ανθρώπους με ζώα.

Έχουμε, όμως, να καταθέσουμε μία πρόταση για να είμαστε και χρήσιμοι. Αυτό που θα περιμέναμε από σας ήταν να καταθέσετε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα προωθούσε την ιδέα δημιουργίας ενός Υφυπουργείου προστασίας της οικογένειας και δημογραφικών μελετών και ερευνών, προσαρτημένο και εξαρτώμενο από τον εκάστοτε πρωθυπουργό της χώρας, προκειμένου η ελληνική πολιτεία να δώσει το μήνυμα της προστασίας του υψίστου αυτού θεσμού που είναι η οικογένεια. 
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Το μόνο που θα καταφέρετε –και λυπάμαι που το λέω, κύριε Υπουργέ, θα το δείτε από τις στατιστικές που θα υπάρξουν στην πορεία- είναι να πολλαπλασιάσετε τον αριθμό των μονογονεϊκών οικογενειών. Και αυτό μπορεί να μην το λαμβάνετε υπ’ όψιν, αλλά σας παρακαλώ πολύ να λάβετε υπ’ όψιν τα μύρια όσα ψυχολογικά προβλήματα θα προκύψουν για τα τέκνα των οικογενειών αυτών.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...