Παρασκευή, Οκτωβρίου 14, 2005

Οι ντροπιαστικές συνθήκες κράτησης αλλοδαπών παιδιών.


Στο ελληνικό δίκαιο δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στη νομική μεταχείριση ενηλίκων και ανηλίκων αλλοδαπών. Αυτό έχει σαν συνέπεια να παραβιάζεται η διεθνής νομοθεσία για την προστασία των ανηλίκων, η οποία δεσμεύει και την Ελλάδα.
Το αποτέλεσμα είναι ότι ανήλικοι οι οποίοι δεν βρίσκονται νόμιμα στην χώρα,να κρατούνται σε αστυνομικά κρατητήρια. Ο νόμος λέει ότι η διοικητική κράτηση γίνεται μόνο για την διακρίβωση της ταυτότητας του αλλοδαπού. Όμως, ύστερα από έρευνες του Συνηγόρου του Πολίτη, διαπιστώθηκε ότι οι ανήλικοι σε αρκετές περιπτώσεις κρατούνται πολλές μέρες, μαζί με ενήλικους, σε ασφυκτικούς χώρους, χωρίς φυσικό φωτισμό και εξαερισμό, με άθλιες συνθήκες υγιηνής, χωρίς ιατρική φροντίδα, χωρίς κανονικά ντους, αρκετές φορές χωρίς να έχουν σεντονια και μαξιλάρια. Στο αστυνομικό τμήμα της γειτονιάς μας είναι πιθανό να υπάρχουν παιδιά 12 ετών που κοιμουνται στο πάτωμα.
Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει κάνει μια εκτεταμένη έρευνα και υπέβαλε μια Ειδική Έκθεση στον Πρωθυπουργό και στους αρμόδιους Υπουργούς για το θέμα. Με βάση μια άψογη ερμηνεία του νομικού πλαισίου υποδεικνύει ότι η αστυνομική κράτηση ανήλικων αλλοδαπών που δεν βρίσκονται νόμιμα στη χώρα είναι ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο προστασίας των παιδιών και ότι ως εκ τούτου πρέπει να απαγορευτεί. Η κράτηση πρέπει να αντικατασταθεί με ηπιότερα μέτρα που αποσκοπούν μόνο στην διαπίστωση της ταυτότητας (όπως λέει ο νόμος), όπως η φιλοξενία σε ειδικούς χώρους προστασίας ανηλίκων.
Στην Ειδική Έκθεσή του, ο Συνήγορος παραθέτει και φωτογραφίες από τις συνθήκες κράτησης των παιδιών:
Νομικά είναι αδιανόητο ένα κράτος να επιφυλάσσει την συμπεριφορά που προβλέπεται για τους εγκληματίες σε άτομα που υποχρεούται από τι διεθνές δίκαιο να προστατεύει. Ο φάκελος αυτός θα κλείσει όταν οι ανήλικοι αφεθούν ελεύθεροι να ζήσουν τα παιδικά τους χρόνια. Που για πολλούς από αυτούς, ακόμα και έξω από τα κρατητήρια δεν θα είναι καθόλου, μα καθόλου εύκολα.

1 σχόλιο:

- είπε...

Εξαιρετική όσο και συγκλονιστική η έκθεση. Χρήσιμο νομικό εργαλείο, σε έναν ευαίσθητο τομέα. Ευχαριστώ!

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...